Mi az a tippmixes kifejezés, amit a leggyakrabban hallunk? Na jó talán nincs igazi első helyezett, de ezek biztos ismrősek:

“majdnem meg volt…”
“úgy tudtam, hogy ki kellett volna hagynom…”
“megint csak egy ment el!”

Annak ellenére, hogy mindenhol az szingli fogadást ajánlják a profi fogadók, kifejezetten kedvelt a kötésben fogadás. Ennek több oka is van, de talán az igazán perdöntő az, hogy kicsiből szeretnénk nagyot nyerni és ezt csak úgy tudjuk elérni, ha több eseményt összekötünk.

Ennek a cikknek nem célja állást fogalni, mindenki úgy játszik, ahogy szeret. Viszont célom, hogy hozzásegítselek a minnél több nyertes szelvényhez.

Ezért megkérdeztünk nagyon sok játékost, hogy mi alapján és hogyan állítják össze a szelvényeiket, valamint kicsit utána is olvastunk. Talán nem meglepő, de foglalkozik a témával a pszichológia is. Végül is valamire építenie kell a fogadóirodáknak is. Valahogy befolyásolnia kell minket, fogadókat és be kell látni, mindezt kiválóan teszik.

Térjünk is rá a lényegre, Vannak olyan tipikus hibák, amiket rendre elkövet mindenki. Ezek közül emeltünk ki három olyat, amivel gyakorlatilag már a szelvény feladása előtt kivégezted a nyerési esélyeidet.

1. Na még egyet...

Biztosan ismerős az a helyzet, amikor már van egy kész szelvény, amit már-már fel is adnánk, de akkor jön velünk szembe egy olyan meccs, amit addig valamiért nem láttunk és “pont beleillik” még a szelvénybe a maga kis szorzójával, mert sima papírforma…vagy épp nagyon jó szorzó van egy szerintünk sima hazai győzelemre.

Gondoljatok bele abba, hogy hosszas válogatás, elemzés után végre sikerült összerakni egy szelvényt. Minden meccset megnéztél. Milyen a csapatok formája otthon, idegenben, gólokat száma, szöglet, hiányzók, esetleg még utána is olvasunk a mérkőzésnek egy-egy hazai vagy külföldi oldalon.

Majd ezt a munkát teljesen leromboljuk azzal, hogy gyakorlatilag gondolkodás nélkül hozzátesszük a már kész (és jó esélyel nyertes szelvényhez) ezt az egyet.

 

2. Lazulnak az elvárások

Ezt a pontot sem kell bemutatni azoknak, akik napi szinten szoktak fogadni. Fogalmazhattam volna úgy is, hogy sját magunkkal kötünk kompromisszumot, amikor egy mérkőzésre fogadunk. Ismerős ez a gondolat?
“végül is kell neki a pont” vagy “nyernie kellene” vagy talán a legveszélyesebb, a “ha nem is nyer, kikapni nem fog”

Azért veszéles ez, mert többségében a favoritra fogadunk. Ez bennünk van tudat alatt. A favoritra adott kisebb odds-ból kétesélyt játszva még kisebb szorzót faragunk és szomorkodunk, amikor a harmadik esély jön be és veszítünk.

Az elvárásaink két helyzetben lazulnak. Az első nagyon hasonlít a “na még egyet” szituációhoz, amikor is rengeteg mérkőzés van, és keressük az utolsó kettő-három számunkra szimpatikus meccset, de már elfáradtunk, mert már vagy egy órája a meccseket bújjuk. Ilyekor az ember hajlamos elsiklani az elemzés mellett. Ránéz az ellenfelekre, beugrik neki valami emlék, miszerint az egyik cspaat nagyon jó és még otthon is játszik, puff…ajándék odds…sajnos nem.

A másik ilyen, amikor nagyon kevés mérkőzés van, és kényszerből kell valamit játszani, mert nincs lehetőség választani. Itt is bejön a “végül is jó lesz az” faktor.

Ezeket el lehet kerülni azzal, hogy fegyelmezettek és következetesek maradunk. Ha nincs elég mérkőzés, akkor inkább hagyjuk ki azt a napot, vagy készítsünk olyan mixet, ami átnyúlik más napokra is. Meglepődnétek milyen sokan játszanak 2-3 napra nyújtott szelvényekkel, amiknek van egy hatalmas előnye, de ezt majd egy másik cikkben kifejtem.

 

3. Nyerési kényszer

Ez egy kicsit öszetettebb, ugyanis kétfajta nyerési kényszer van a sportfogadóknál. Az egyik (ezzel most nem foglalkozunk) az, amikor a más elvesztett pénzt akarjuk visszanyerni. Ezzel nem kívánok foglalkozni annál bővebben, hogy: NE! Ha elment, akkor elment, el kell könyvelni a veszteséget, mert majd jön a következő szelvény és nyerni fogsz. Nme lehet mindig nyerni, ezt tudni kell elfogadni. Erre való a bankroll menedzsment.

A másik yerési kényszer típus viszont közvetlen hatással van a szelvényre rakott mérkőzésekre és szintén végzetes. 

Amikor egyenesben játszunk és szépen épül a szelvény, egyre nehezebb és nehezebb lesz magas, de akár közepes oddsokat rátenni. Egyre inkább hajlunk majd a kompromisszumra, amit az előző pontban már kifejtettem. Viszont az előre eltervezett eredő szorzót vagy a megnyerni kívánt összeget el kell érni, vagyis minnél kisebb szorzóval dolgozunk, annál több meccs kell. Ez egy ördögi kör. Ennél a helyzetnél sokkal jobban járunk azzal, ha a plusz 2-3 kicsi szorzót adó (1,3) események helyett a feltett összeget növelük meg. Ha ráteszem a 3 db 1,3-as szorzót, az nagyjából megduplázza a várható nyereményt, DE! és itt jön a hidegzuhany… a nyerési esélyeinket közel a tizedére csökkenti! Ezért inkább szánjunk rá nagyobb tétet, vagy fogadjuk el, hogy ez most ennyit hozhat és majd a következő szelvénynél jó eséllyel már a nyereményből tudunk rá többet is szánni.

A kombinációs játékoknál sajnos még rosszabb a helyzet. Azzal kezdem, hogy ne legyünk lusták. Nagyon szép hangzatos nevek vannak, mint Lucky15, meg Goliath vagy a Super Heintz. Röviden: nem éri meg. Ugyanazt az összeget kombinációba, máshpgy elosztva jobban járunk.

Miért van a kombi a nyerési kényszerhez sorolva? Mert adott négy eseményem, mindegyik 2-es szorzóval. Nem teszem meg 4-es kötésben négyezer forinttal, mert bennem van, hogy ah egy elmegy, akkor veszítettem….és hát a nagy oddsok nem szoktak jönni. Ez is egy rossz beidegződés, de erről is majd máskor. Szóval inkább megyek a tutira és a 3/4 kombinációt választom ezres alaptéttal, ugyanlyan összegért.

El se hinnétek, de ez is egy ördögi kör, amit észre sem veszünk. Tudjuk jól, hogy kombit nem szabad játszani egy bizonyos oddnál kisebbekkel, mert akkor szinte biztosan csak vesztesként jöhetünk ki a dologból. Ezért már eleve olyan fogadási lehetőségekre fókuszálunk, ami jó a kombinációhoz. Gyakorlatilag itt is kompromisszumot kötünk, csak a másik oldalon. Itt nem az elvárásaink az oddsra vonatkozik, mert elég magas a kombihoz, nem baj ha sokkal kockázatosabb, mint amennyit ér.

Itt is van menekülési útvonal. Kerülni kell a nagy hibapontos kominációkat. Maximum kettő hibapont a reálisan vállalható. Egy 4/6 kombináció 15 szelvényt jelent. Ehhez ha van 6 db 2,00-ás szorzód, akkor 4 találatnál van egy minimális pluszod, úgy 6%.

Egy 3/6 kombináció ezzel szemben már 20 szelvényt jelent és három találatnál csak 8 egységet nyertél, vagyis a feltett tét jelentős része elveszett. Ezért itt magasabb szorzókra vagyunk kényszerítve, nagyobb kockázatot és sokszor túl nagy kockázatot vállalva.

Ha túl sok jó mérkőzést találtunk, akkor célszerű inkább valamilyen találatgaranciás variációval dolgozni. Ezzel kicsit több munka van a szelvény összeállításánál, de a nyerési esélyeink és a profitra az esélyünk nagymértékben nő.

 

 

Megosztás