Sportfogadási stratégai alapok

Ismerd meg ellenfeled!

Bizonyára eddig nagyon kevesen gondolkodtak el azon, hogy amikor sportfogadási stratégiáról beszélünk, akkor azt ki ellen akarjuk bevetni, ki is az ellenfelünk. Zárjuk is ezt a kérdést gyorsan rövidre, mivel a fogadásunk másik oldalán a bukik állnak, így ebben a pénzért folytatott harcban az ellenfelünk maga a fogadóiroda. Ezért tudunk kell hogyan működnek, és miért örök igazság az, hogy “a ház mindig nyer”.

Minden stratégiának az alapja egyszerű matematika, kicsit konkrétabban a valószínűség számítás. Tisztában kell lenni azzal, hogy mekkora eséllyel következik be számunkra kedvező esemény, vagyis mekkora eséllyel jön be a fogadásunk. Így el tudjuk majd dönteni, hogy a kínált nyereményszorzóval szeretnénk-e fogadást kötni, vagy sem.

Sportfogadási stratégiai alapok

Nem tartozik szorosan a sportfogadáshoz a rulett, de könnyebb ezen keresztül bemutatni egy általános sportfogadási stratégia mögötti matematikai modellt, mert fix szorzókkal lehet számolni.
Az európai rulett esetében 0-tól 36-ig van számozva a játékmező, vagyis összesen 37 lehetséges kimenetele van a játéknak.

A kínált szorzó minden szám esetében ugyanannyi, konkrétan 1:36-hoz, vagyis a megtett tétünk 36-szorosát kapjuk meg, ha nyerünk. Ez nagyon szépen hangzik és jó is annak, aki nyer, de itt van mögötte a matek:

A matematikai esélyünk a nyerésre: 1:37 (mivel 37 lehetséges kimenetel van és ebből csak 1 jó)
1:37=0,027027 -> 2,7%

1000 játékkal és játékonként 1 egységgel számolva az összes feltett pénzünk 1000 egység.
27 alkalommal nyertünk, vagyis a nyereményünk 972 egység, így összegezve valójában 28 egységet veszítettünk.

A „ház mindig nyer” elv igaz a sportfogadásra is, csak itt nagyon sokan dolgoznak azon, hogy a piachoz alkalmazkodva folyamatosan igazítsák a kínált szorzókat.

Nézzünk egy egyszerű példát. Hazai győzelemre 1,45-ös, döntetlenre 3,5-ös, vendég győzelemre pedig 5,5-es szorzót kínálnak. A szorzókat az esélyeknek megfelelően alakítják ki a következő képlet alapján:
szorzó= 1 / bekövetkezés valószínűsége

A példánál maradva az 1,45-ös szorzó azt jelenti, hogy 69% az esélye annak, hogy a hazai nyer. (1/1,45=0,69)
Viszont ha összeadjuk az esélyeket, konkrétan H 69% + D 29% + V 18%, akkor nem 100%-ot kapunk, hanem 115%-ot. A 15% a ház nyeresége, amit mindenképpen elkönyvel, bármi is lesz az eredmény.

El is érkeztünk ezzel oda, hogy mire fogadjunk, ugyanis a sportfogadási stratégia alapok ott kezdődnek, hogy tisztában legyünk az esélyeinkkel.

Itt is egy konkrét példa, hogy biztosan tiszta legyen a kép. Tudjuk azt, hogy a kiválasztott csapatunk védelme olyan, mint a beton, de a második félidőre már elfáradnak és fellazul a védelem, rendre több gól születik ebben a játékszakaszban. Számokban kifejezve ez 64%-ban teljesül. Az idény 38 mérkőzésén minden alkalommal arra fogadunk, hogy a második félidőben lesz több gól. Az erre adott szorzó 1,9. Ez azt jelenti, hogy összesen 38 egységet teszek fel, és mivel a 38 alkalomból 24-szer bejön a tippünk, így nyertem 45,6 egységet, vagyis 7,2 egység pluszban zárom az idényt.

A fenti példa természetesen fix tétes rendszerre van, ennél már van pár kifinomultabb megoldás is, csak azt akartam szemléltetni, hogy a megfelelő eseményeket kiválasztva tényleg lehet profitálni a sportfogadásból.