Fogadjunk baseballra!

Baseball fogadás

Miért fogadjunk baseballra?

Az amerikaiaknál a baseball olyan, mint nálunk a labdarúgás. Mindenki ért hozzá, mindenki űzi egy kicsit és a legtöbben imádnak rá fogadni. Ez nem is csoda, mivel sokkal inkább kiszámítható és következetes a rendszere, erről fogunk írni nektek, remélhetőleg ezzel kedvet csinálva nektek a fogadásokhoz.

Kezdjük is a legelején, hiszen a legtöbben csak most ismerkedtek ezzel a sporttal. A bajnokság három fő időszakra van felosztva. Előszezon, főzezon, és utószezon. Minket kifejezetten a főszezon érdekel, ez március és október között zajlik. Ezalatt az idő alatt rendgeteg mérkőzést rendeznek.

Jelenleg a Major League Baseball 30 csapatot tartalmaz:

Arizona Diamondbacks, Atlanta Braves, Baltimore Orioles, Boston Red Sox, Chicago Cubs, Chicago White Sox, Cincinnati Reds, Cleveland Indians, Colorado Rockies,Detroit Tigers, Houston Astros, Kansas City Royals, Los Angeles Angels, Los Angeles Dodgers, Miami Marlins, Milwaukee Brewers, Minnesota Twins, New York Mets, New York Yankees, Oakland Athletics, Philadelphia Phillies, Pittsburgh Pirates, San Diego Padres, San Francisco Giants, Seattle Mariners, St.Louis Cardinals, Tampa Bay Rays, Texas Rangers, Toronto Blue Jays,Washington Nationals

A sportág egyik különlegessége, hogy több úton is be lehet jutni a bajnoki rájátszásba, mivel egy csapat 2 csoportban is benne van. Van két fő csoport, ezek az Amerikai liga és a Nemzeti liga.

A ligák 3-3 divízióra vannak felosztva, kelet, közép és nyugat néven.

Hogyan lehet a rájátszásba kerülni?

Úgy kell elképzelni ezt, mint a labdarúgásban a bajnokságokat, ahol az első 4 helyzett (persze bajnokságonként ez eltér) bejut a bajnokok ligája csoportköreibe.

A Chicago White Sox például beletartozik az Amerikai ligába, ahonnan az első három helyzett automatikusan bejut a rájátszásba, a negyedik és ötödik pedig szabadkártyával próbálkozhat.

Amennyiben nem sikerül neki az első háromban végeznie a főzezon végén, van még esélye az egyenes továbbjutásra, mert beletartozik az Amerikai liga közép divíziójába is, ahol kevesebb elenfelet kell csak maga mögé utasítania.

Ebben a divízióban mindössze öt csapat van és az első továbbjut. A fentiekből kifolyólag más és más motivációval fognak a csapatok egy-egy mérkőzéshez hozzáállni. Lesz olyan, ami életbevágó, és lesz olyan, ami teljesen ireleváns és egyszerűen csak azért állnak ki, mert muszaj. Például ha egy csapat olyannal találkozik, ami ugyanabban a divízióban van, akkor ott garantáltan odateszi magát mindkét fél.

A bajnokság rendszere

Egyedivé teszi a baseball világát az, ahogy a csapatok ellenfelei egymás után következnek. Amíg a futball világában akár fél év is eltelhet egy odavágó és visszavágó között, a baseball más. Itt jellemzően három vagy négy mérkőzést játszik egymás ellen ugynaz a két csapat.

Egy példán keresztül nézzük is meg. A szezon nyitásaként a Los Angeles Dodgers A San Francisco Giants csapatát kapta eslő ellenfélnek. A dátumokon látszik, hogy 4 napon keresztül, minden nap volt egy-egy mérkőzésük. A következőt azonban már mindketten más-más ellenféllel szemben vívják.

Ez a különleges kialakítás egy nagy lehetőséget rejt magában. Biztos kitaláltátok, hogy mi ez. Konkrétan ha egy csapat nyerni tudott tegnap, és semmi sem változott a tegnaphoz képest, akkor miért ne nyerne ma újra? Sajnos nem ennyire egyszerű, még ha annak is tűnik. A lehetőség azonban tényleg ott van, hogy az utolsó mérkőzések eredményét igenis figyelembe lehet venni.

Ami nagyban befolyásolni képes az eredményt, az a dobójátékosokon kívül bizony az időjárás, kicsit konkrétabban a szél. Annak ereje és iránya eldöntheti, hogy egy mérkőzésen nagyon sok pont lesz, vagy nagyon kevés, de erről majd egy másik cikkben részletesebben olvashattok.

Ami miatt szintén érdekesebb sportfogadás szemmel a baseball, az az, hogy nincs olyan csapat, aki minden meccset meg tud nyerni. A nagy átlag meglepően 50-60 % közé esik, de ez a fenti példán is látszik. Vannak ugyan jó sorozatok, amikor egy csapat akár 10-15 mérkőzést is be tud húzni, de ne felejtsük el, hogy az a 15 mérkőzés maximum 5 ellenfelet jelent, és még van másik 24 a ligában.

A fentiek számos stratégiára adnak alapot. A legalapvetőbb az, hogy egy csapatot mindig győzelemre teszünk és amikor veszít, a tétet növeljük. Nyilván érdemes jó formában levő, erős csapattal tenni.

A szorzók tekintetében sem lehet panaszunk, mert egy nagyon nagyon erős favorit sem kap 1,1-es oddszot. Jellemzően 1,4 és 1,8 közé esik a favorit szorzója, valamint 1,9 és 3 közé pedig az esélytelenebbnek titulált csapaté.
A szorzók nagylelkűségén felül van egy további előnye a baseballnak, mégpedig az, hogy nincs döntetlen! Amennyiben az utolsó játékrészben az állás egyenlő, akkor egy extra játékrésszel eldöntik, de ez a fogadásunk szempontjából nem számít.

Számos fogadási lehetőségünk van, ilyenek:
– nyertes csapat (moneyline): ebben az esetben a mérkőzés győztesére fogadunk
– handicap fogadás: valamelyik csapat 1-nél több ponttal nyer (gyakoribb, mint azt elsőre gondolnátok)
– pontok száma: foci hasonlattal a gólok számára fogadunk
– kombinált fogadás: itt a nyertest és a pontok számát is megtippelhetjük

Remélem sikerült felkelteni az érdeklődést a sport iránt és követitek, sőt ti is rakjátok majd az ajánlott baseball tippjeinket!