Bankroll management

Bankroll management vagy tőke gazdálkodási stratégia

Minden sikeres sportfogadó mögött van egy stratégia, amit követ. Anélkül a sportfogadás csak egy pénznyelő hobbi, egy nem tervezhető kiadás.
Azonban ha van egy szabályrendszerünk, úgynevezett bankroll management, amit követhetünk, akkor nem érnek meglepetések, nem kell kitalálni mit tegyünk ha nem úgy alakulnak a dolgaink, ahogy szerettük volna.

A sportfogadásban a pénz az erőforrás, a szervezés pedig a tétjeink és megfogadott eseményeink meghatározása. Amikor ezt egy rendszerbe foglaljuk, szabályokat állítunk fel, és szigorúan be is tartjuk azokat, akkor mondhatjuk el magunkról, hogy van stratégiánk.

Szerencsére nem kell senkinek sem feltalálnia a spanyol viaszt, mert több, mint elég stratégát találhatunk a neten, amit már korábban teszteltek, de természetesen az a legjobb, ha ki tudjuk alakítani a sajátunkat.

Bevezetésként itt van a legalapvetőbb szabály rendszer, ami alapján felállítható a megfelelő stratégia:

Meg kell határozni azt az összeget, amit sportogadásra tudunk költeni anélkül, hogy annak az elvesztése fájna, komoly anyagi nehézséget okozna.
Tudnunk kell, hogy mit akarunk elérni és ezt mennyi idő alatt.
A fentiekből meg tudjuk határozni, hogy mekkora téteket kell alkalmaznunk a fogadások során
Van olyan rendszer, ami fix tétet használ, általában a sportfogadásra szánt pénzünk minimum 1, de maximum 5%-át.
Másik megközelítés, ahol a megnyerni kívánt összeg a fix és abból számíthatjuk ki a szükséges tétet.

FIX NYEREMÉNY VAGY FIX TÉT?

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy melyik a jobb megközelítés. Az, ha a tervezett nyereményünket vesszük alapul, vagy esetleg az, ha fix tétet alkalmazunk a fogadásaink során. Mindkéettőnek meg van a maga előnye és hátránya is, vegyük ezt sorra.

FIX NYEREMÉNY

Ebben az esetben a célunk az, hogy az elképzelt nyeremény összeget nyerjük meg minden egyes fogadásunk alkalmával. Nyeremény tervezhetőség szempontjából ez a legideálisabb választás, mert könnyű előrevetíteni, hogy a következő időszakban mennyit tudunk nyerni. Komoly hátulütője azonban az, hogy ez nagyban függ a tippmix szelvényeink összeállításától, mert minnél kisebb a szorzónk, annál nagyobb tétet kell feltenni a kívánt eredmény eléréséhez.

Ennek a menedzsment típusnak van egy másik változata is, amikor nyeremény átlagról beszélünk. Itt úgy kell felépíteni a tét sorozatunkat, hogy minden esetben, amikor nyertes szelvényt sikerül összehozni, akkor a napi átlag nyereményünket elérjük. Egy példával szemléltetem:

Van 100.000 Ft kezdőtőkénk, amit 10 nap alatt szeretnénk felhasználni napi egy tippmix szelvény elkészítésével és szeretnénk ezt a tőkét megduplázni a 10 nap alatt. A tapasztalataink szerint a nyerési arányunk 30%, vagyis minden harmadik szelvényünk nyer csak. A szelvényeken mindig 2-3 esemény van és az eredő szorzója 3,35. Ezt három 1,5 körüli odds-ból hozzuk össze, rendszerint gólszámra fogadva. Bár ez természetesen egyén függő, mndenki a maga stílusa szerint játszik, ez csak példa.

Ebben az esetben úgy kell felosztanunk a tőkénket, hogy ki tudjunk tartani az első nyertes szelvényig és a nyertes szelvény meghozza nekünk az elképzelt napi profitot.
Ebben a példában az ötödik szelvény lesz csak nyertes a 30%-os találati arányunk ellenére. Ez az ami inkább életszagú. Szeretnénk napi 8000 Ft nyereményt bezsebelni, ehhez így kell kialakítani a napi téteket:

#1 – a tétünk 3700 Ft. Ha esetleg nyernénk az első nap, akkor a szelvényünk a 3,35 szorzója miatt 12395 Ft nyereményt hoz, vagyis a profitunk 8695 Ft.
Tegyük fel, hogy az első szelvény vesztes, jön a második nap.
#2 – a tét most már 9100 Ft. Ha esetleg itt nyernénk, akkor a szelvény 30485 Ft-ot ér. A profitunk 30485-9100-3700=17685 Ft, amit két nap alatt szereztünk, vagyis a napi átlag profit 17685/2 = 8843 Ft. Ez azt jelenti, hogy a tervezett napi profitunk meg van, illetve egy kicsivel túl is van teljesítve.

Az eddigi logikán tovább haladva így nézne ki a következő három nap: #3 – 16700 Ft, #4 – 27500 Ft, #5 – 43000 Ft.

A lényeg, hogy bármelyik napon érkezik is a nyertes szelvény, a napi elvárt nyereményátlagunk így biztosan meg van.
A sorozat első tét meghatározásához a kezdőtőkénk 3,7%-át használtuk. Az ötödik napig a 100.000 Ft kezdőtőként pontosan kitart.

Összegezve: a pénzügyi stratégiánk működik, mert minden elvárást teljesít és egy tervezhetővé teszi a sportfogadó egyenlegünket.

FIX TÉT

Ez a fajta megközelítés teszi a legkönnyebben tervezhetővé a sporfogadó egyenleg felhasználását, mivel mindig ugyanolyan tétet alkalmazunk, függetlenül minden más tényezőtől. Itt nincs más dolgunk, mint meghatározni azt, hogy mekkora legyen a felhasznált tőke aránya.

Általánosságban elmondható, hogy a tőke 1-3%-a javasolt 1-1 szelvényre. Az előző példából kiindulva egy százezres tőkére vetítve ez napi 1000-3000 Ft téteket jelent.
A fix tétes játékhoz a leggyakrabban (és úgy általában a profi sportfogadók által is) javasolt játék stílus az egyes fogadás. Itt kizárólag egy eseményre fogadunk, nincs kötés. Olyan esetekben lehet ez nagyon jó, ahol követhető egy-egy adott csapat, vagy esemény sorozat. A profit eléréséhez természetesen el kell találnunk a megfelelő arányban az eseményeket. Például ha a 2-es szorzókat célozzuk meg, akkor a határ az 50%. Ha már több, mint a felét eltaláljuk, akkor profitáltunk. Ez az arány a szorzókkal fordított arányban változik. Például 1,82-es szorzó esetén már el kell találnunk az 55%-át ahhoz, hogy pénzünknél maradjunk. Ugyanez az arány 2,5-ös szorzónál pedig csak 40%.

Ennél a játéksítlusnál a korábbi tapasztalataink, nyerési arányok vehetők alapul. Például egy fizetett tipszter esetében elérhetők a korábbi tippek. Ha azokat megnézzük és azt látjuk, hogy a találati aránya átlag 60% és az odds mindig minimum kettő, akkor ezzel a bankroll management stílussal bele is vághatunk a fogadásokba, pluszban fogunk zárni. Természetesen a legjobb, ha mi magunk vagyunk a saját tippjeink gazdái és nem kell őket megvásárolni, de ha tapasztalatlanok vagyunk és sportfogadásból szeretnénk nyereményt elérni, akkor kezdésnek ez jó választás lehet.